2. 8. - 8. 8. 2020 VODÁCKO-TURISTICKÝ TÁBOR 02.08.2020 06:00

02.08.2020 06:00
Dobrý den vážení rodiče, ahoj kamarádi,
 
 
prázdniny se nezadržitelně blíží a je třeba rozhodnout, jak to letos (doufejme už v pokoronavirovém období) provedeme s vodáckými tábory.
Je mi jasné, že si všichni již potřebujeme nějak plánovat letní dovolené.
 
Předně se omlouvám za delší zprávu. Nicméně považuji za důležité odůvodnit následující níže uvedené rozhodnutí. 
 
Nejdříve tedy shrnu situaci:
 
1) Stále není jisté, zda bude možné cestovat se skupinou dětí do zahraničí, případně za jakých podmínek. To narušuje původní plán, uspořádat letošní tábory na Slovensku - na řece Váh. 
Stejně tak to narušuje plány všem, kteří chtěli letos do zahraničí a velká část lidí nyní plánuje letošní dovolenou v Čechách.
 
2) Česko sužuje největší období sucha za posledních 500 let - šílené číslo.
To samozřejmě výrazně ovlivní sjízdnost českých řek. Lze očekávat, že se nesjízdnými stanou běžně v létě dostupné "táborové" řeky nebo úseky řek.
 
Z těchto prvních dvou bodů vyplývá, že sjízdných řek bude velice málo a ty co budou sjízdné, budou plné "vodáků - nevodáků", prostě těch co by jinak jeli k moři.
 
3) Třetím bodem je nejistota, zda budou dětské tábory vůbec povoleny již od července. Zatím to vypadá že ano, nicméně zatím nevíme za jakých podmínek. 
Stabilní tábory třeba budou schopny se na dané podmínky připravit a splnit je. Nicméně naše vodácké tábory jsou po veřejných kempech, kde nejspíš nemusíme být schopni některé podmínky splnit ani nijak ovlivnit. 
A jak jsem již uvedl, lze očekávat, že tyto kempy budou přeplněné, což příliš nenahrává splnění daných hygienických podmínek.
Podotýkám, že mimo kempy moc tábořit nemůžeme (jak tomu bývalo v dobách mého mládí - tedy dětství, neboť mladí stále všichni jsme :-) - to bychom vůbec nesplnili některé hygienické podmínky stanovené standardně pro dětské tábory (toalety, ověřený zdroj pitné vody, sprchy, odpadky atd. atd.).
 
Navíc, nerad bych něco plánoval, sliboval, že se uskuteční a pak co 14 dnů měnil termíny, rušil již naplánované (jako to dělá naše vláda).
 
Je tedy třeba:
- Zvolit termín, který bude mít největší šanci, že se uskuteční, přitom se moc neodchýlit od již naplánovaného.
- Dále je třeba vybrat místo táboru tak, aby tam byla sjízdná řeka a zároveň byla co největší šance, že v této lokalitě nebudou přeplněné kempy.
- Jelikož bude třeba tábor početně trochu nafouknout a budeme muset kromě kanoí vzít i rafty, musí jít o řeku alespoň trochu tekoucí, abychom se neudřeli do bezvědomí.
- Takovou lokalitu je třeba najít České republice.
(Skoro neřešitelná situace, což?)
 
Vzhledem ke všemu výše uvedenému, jsme se rozhodli pro následující.
Naplánujeme pouze jeden turnus vodáckého táboru - 1. vodácký tábor v termínu 4.7. - 11.7.2020 se neuskuteční. 
Uskuteční se jeden turnus vodáckého táboru v termínu 1.8. nebo 2.8. - 8.8.2020 - zahájení, onen první den, ještě upřesníme.
 
Tábor bude situován do Severních Čech na Labe - zde určitá jistota vody je a zároveň nejde o vyložený "olej" (pro nevodáky: "olej" = netekoucí, stojící voda) - alespoň "nějak" se ta voda pohybuje. Příp. dle aktuální situace a stavu vody na nějaký kousek přítoku Labe, jako je např. Ploučnice nebo Bílina.
Zároveň nejde o typickou vodáckou lokalitu, takže je vyšší šance najít snad nepřeplněný kemp.
 
Abychom nesjížděli jeden stejný úsek několikrát po sobě, pojmeme letošní putovní tábor mírně netradičně. Zkombinujeme vodu s pěší turistikou - tím myslím opravdu turistikou, ne 3-kilometrovou procházkou na nejbližší kopec. Tedy nepůjdeme na vodu každý den, ale některé dny prostřídáme s celodenními tůrami po českých luzích a hájích.
Ono například takové Hřensko je krásné nejen z vody, ale je zde plno zajímavých turistických tras a cílů - kdo z vás tam byl, ten mi určitě dá za pravdu, kdo tam ještě nebyl, bude zírat :-) 
A takovýchto míst je v Severních Čechách mnohem více.
 
Samozřejmě v případě nepříznivého vývoje celé situace kolem koronaviru budeme nuceni, ač neradi, přistoupit k určitým změnám - opatřením. 
Nicméně to radši nepředpokládáme :-)
 
Cena táboru je 2.700 Kč (pro členy) / 3.200 Kč (pro nečleny).
 
Prosím tedy co nejdříve o informaci na e-mail "cochtani@post.cz", zda se v daném termínu vaše dítě/děti nebo vy, kteří na tábory jezdíte, zúčastníte.  
Vaši e-mail budeme považovat za závaznou informaci.
 
Jak jsem již uvedl, umíme tábor poněkud početně nafouknout. Pevně tedy doufám, že se budou moci zúčastnit všichni zájemci.
Pokud by ovšem byl zájem opravdu enormní, budeme muset přistoupit k určení "přednosti" dle následujícího klíče:
- Naprostou přednost mají aktivně činní členové oddílu (to jsou ti co chodí na schůzky a výlety).
- Dále mají přednost členové oddílu, kteří nechodí na pravidelné schůzky, nicméně se účastní a pomáhají s akcemi pro veřejnost (Vandr, Strašidla, Čerti).
- V neposlední řadě počítáme s již pravidelnými účastníky - nečleny, kteří s námi jezdí na tábory či výlety.
- Teprve na závěr budu potvrzovat účast nečlenům, vašim známým, které případně přizvete.
 
Již nyní se těším na vaše odpovědi a přihlášky.
V případě jakýchkoliv dotazů, se neváhejte na mne obrátit.
 
Ahóóój
 
Žanek - Honza Filipi
tel: 605 291 614
e-mail: cochtani@post.cz